De ceva vreme incoace, mare scandal mare in Romania printre iubitorii de pariuri. Cica, in urma cu aproximativ o luna, cativa pariori, se estimeaza vreo 54.000 de persoane, cam cati locuitori are Roman, Slobozia sau Tulcea, au pariat pe diverse siteuri de pariuri sportive, care nu mai aveau licenta de operare in Romania.

Reprezentantii ONJN (Oficiul National pentru Jocuri de Noroc) – este ca nu ati auzit de ei?- au anuntat ca toti cei care au pariat intre 10 -30 septembrie pe siteurile care nu aveau licenta de operare in Romania, vor fi amendati. In acest moment ma vad nevoit sa fac cateva precizari:

  • ONJN este o institiutie a statului, care, hai sa zicem, se ocupa de reglementarea institutionala a tot ceea ce inseamna pariuri, jocuri de noroc, cazinouri in Romania.
  • ONJN o institutie de care foarte putini au auzit, a fost infiintata in anul 2013
  • ONJN nu a facut niciodata o campanie de informare cu privire la activitatea sa sau la riscurile la care se supun cei ce participa la astfel de activitati. Ca un mic comentariu, cred ca, in conditiile in care sunt foarte multi dependenti de pariuri, foarte multi pariori ocazionali, aceasta institutie ar fi trebuit sa organizeze si sa sustina campanii de informare intense (pe bani europeni ca e permis si la moda) cu privire la orice aspect suspus supravegherii sale, plecand de la: pariul dauneaza grav sanatatii, bugetului si relatiilor dintre oameni, pana la atentie va paste amenda.

Ceea ce poate nu stie nimeni,este ca, faimoasele amenzi care vor fi aplicate sau au fost deja aplicate oamenilor, se situeaza intre 5.000 si 10.000 de lei, o suma frumoasa pentru unul care a pariat sa zicem intre 10 si 100 lei, ele fiind introduse abia anul acesta, in februarie, in de acum, si mai faimoasa Ordonanta 77/2009.

Trecand peste prevederile legale, si peste faptul ca nimeni nu e exonerat de propria raspundere doar pentru ca nu cunoaste legea, sau nu e destul informat, (aici sunt de parere ca un parior inrait a avut timp suficiet in 6 luni sa afle de modificarile legislative), de ce nimeni nu a anuntat ca siteurile de pariuri nu mai au licenta in Romania, de ce nimeni nu a inchis siteurile de pariuri fara licenta sau cu licenta suspendata, de ce aceste siteuri, printre care vreo doua sunt, cred, in top 3 in Romania, nu aveau licenta in acea perioada, de ce ONJN obliga furnizorii de servicii de comunicatii electronice (providerii de net) sa restrictioneze accesul pe paginile de internet ale “nelicentiatilor” abia in sedinta din 29.09.2015 (sa inteleg ca atunci au zis mai marii lor gata bugetul e asigurat si pe 2015).

Legal ai jucat, trebuie sa platesti conform legii. Moral cel mai mare vinovat e ONJN pentru ca nu a restrictionat accesul la acele siteuri din prima zi, pentru ca timp de 20 de zile nu a facut absolut nimic pentru a asigura un profit la stat de minim 270.000.000 milioane lei socotit la valoarea minima a amenzilor. Daca calculam, asa repede, aceasta suma acopera (sau e pe aproape) efortul bugetar pe anul 2015 cu marirea unor salarii ale bugetarilor, pe care guvernul nu prea avea de unde sa le dea. E iacata: acuma are!

Deci oameni buni cu suflet mare si buzunar gros de parior, veti primii amenzi, le veti contesta, veti pierde conform legii, dar cel mai sigur e sa va adresati unora care stiu ce fac, gen avocati cu carte, care va pot sfatui cum sa va regastigati aceste sume.

Asa ca hai noroace si sa ne vedem sanatosi data viitoare.