Stateam ieri si citeam un articol privind modificarea Codului Muncii. Si nu pot sa nu ma minunez, de ce le mai e frica patronilor romani si ce-i mai deranjeaza pe ei la legile noastre.

In articolul respectiv se preciza: “In noua sa forma, Codul Muncii prevede marirea, de la 5 la 17, a numarului de zile de concediu medical platit de firme. Patronii spun ca unii angajati isi vor lua concedii fictive, ca sa se ocupe de orice altceva, cum ar fi, de exemplu, agricultura. Angajatorii mai au obligatia sa comunice in scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de munca si sa acorde concediul de odihna proportional cu timpul lucrat. Munca suplimentara va fi compensata printr-un spor de cel puţin 75% din salariu care va fi platit in urmatoarele 30 de zile, fata de 60, cat este in momentul de fata. In plus, perioada de proba nu poate depasi 10 zile in cazul muncitorilor necalificati si 30 de zile in cazul specialistilor.”

Pai sa le luam in ordine.

  1. Concediul medical de la 5 la 17 zile platite de angajator – de acord cu ei pana la un punct – marirea plafonului va muta o parte din povara platilor lunare de la Casa de Asigurari la angajator, care astfel va beneficia de lichiditati considerabil mai mici. Doar ca de aici si pana la a considera ca, multi isi vor lua medicale doar sa faca munci agricole, e exagerat. Nu zic ca nu exista asemenea oameni, dar nu cred ca acum, toti isi vor lua medical pentru ca nu vor mai fura de la stat, ci fura de la angajator. Cine facea chestia asta, de medical vorbesc, o facea si inainte, o va face si dupa. Asa ca, puneti mana pe carte si vedeti cum puteti sa verificati salariatul banuit ca va fraudeaza.
  2. Comunicarea in scris a propunerilor de modificare a contractelor de munca – pai dragi tovarasi, voi nu semnati contracte comerciale. Modificarea lor sau propunerile de modificare nu le doriti in scris, fie ele si pe un amarat de email. Pai cam asta se va intampla si in cazul nostru, ca vorba ceea: si contractul de munca e tot un contract, deci nu ar trebui ca oamenii care va ajuta, sa creati un profit bunicel anual, sa fie macar din punctul asta de vedere, egali, partenerilor dumneavoastra de afaceri.
  3. Munca suplimentara va fi platita in 30 de zile – asa si….. Ai nevoie de om azi , cum si el are nevoie de bani tot azi. Pe el nu-l chemi azi si ii spui peste 60 de zile vreau sa faci ore suplimentare. Corect mi se pare ca pentru munca din octombrie sa primeasca banii in octombrie la salariu, nu in noiembrie sau mai bine in decembrie anul urmator. Nu va convine, exista solutii – oameni mai buni care sa creasca productivitatea, salariati noi care sa acopere deficitul de personal toate astea va vor scutii de ore suplimentare, iar la bani va fi la fel: ce salvezi pe ore suplimentare dai pe salariati. Dar vezi tu, economisesti la resurse. Nu v-ati saturat sa va plangeti ca oamenii nu muncesc destul. Cine nu munceste nu ar trebui a fie numit salariat. Si eu sunt satul sa vad oameni atarnati ca ciorchinii pe la balcoane la cafea, tigari si barfe, cand programul a inceput de 1 ora, si eu sunt satul sa vad oamenii de langa mine iesind in pauze de tigari de 2-3 ori pe ora, desi inca nu si-au deschis calculatorul, vorba aceea „pauzele lungi si dese , cheia marilor succese” Nu credeti ca Solutia e la voi. Daca nu credeti sunati-ma va dau eu un pont, dar costa.
  4. Perioada de proba – asta nu o mai comentez ca nu are rost. 10 zile la un necalificat – pai daca e necalificat ce sa verifici la el daca vine la program, daca e muncitor, sau intelege ce-i explica seful. Te prinzi in 10 zile. Daca iti dai seama dupa 3 luni ca exista un motiv concret pentru care salariatul e inca necalificat, iar gasim solutii. 30 de zile pentru un specialist. Pai si cat vreti oamenilor – ca daca e specialist te convinge in 30 de zile, daca nu este, nu te convinge nici intr-un an.

Asa ca hai nu va mai plangeti si sa ne vedem sanatosi data viitoare.