Luni, distinsi consilieri locali din Timisoara au adoptat un nou regulament cu privire la conduitata timisorenilor in parcurile pentru copii.

Iata ce prevede acest regulament:

La capitolul 3.3 Instructiuni privind regimul de exploatare a echipamentelor de joaca amenajate in municipiul Timisoara, la punctul 9 se arata ca „este interzisa intrarea in raza de actiune a echipamentelor a caror componente sunt in miscare/balans!”. Cu alte cuvinte, daca aveti un copil mic si vreti sa impingeti leaganul, ati incalcat noua lege locala. Amenda in aceste cazuri este intre 500 si 1.000 de lei. Adica, te duci cu copilul de 2 ani in parc, il pui in leagan, te dai cam la 2-3 m de el sa nu fi in raza de actiune a leaganului si –ii spui „ Gata tati da-te” Copilul te poate intreba „ Da’ nu ma dai tu?” „ nu pot ca iau amenda.” Sau mai rau: cati bebelusi vor fi amendati cu suma asta pentru ca au trecut prin dreptul leaganului in miscare.

O alta prevedere cel putin interpretabila se refera tot la leagane. Mai exact, la punctul 12, se interzice „utilizarea leaganului la un unghi de inclinare mai mare de 80 de grade fata de verticala. Va dati voi seama cum va fi dotata politia locala cu echipament de masurare performante sa vada unchiul pe care un copil zgobiu il face cand se da in leaga. Sau poate fac vreo facultate speciala ceva – matematici aplicate. Si aici amenda prevazuta este intre 500 si 1.000 de lei.

O alta prevedere bizara (care mi-e mi se pare geniala) se refera inclusiv la imbracamintea copiilor care intra in locul de joaca.

„Pentru a evita accidentarile de orice fel si deteriorarea echipamentelor de joaca, va rugam sa evitati imbracamintea cu accesorii proeminente (capse, fermoare, tinte metalice, etc.)”, se mai arata in regulamentul amintit. Norocul face, ca nu exista sanctiune prevazuta pentru incalcarea acestei prevederi. Dar, nu pot sa nu ma gandesc ca noi parintii va trebui sa vorbim cu producatorii de haine de copii, sa faca niste saci legati cu cordoane ca nu ne da voie in parc cu geaca cu fermoar sau capse. Mare e Gradina Ta!

Insa, ciudateniile noului regulament nu se opresc aici. In capitolul urmator, unde se enumera obligatiile cetatenilor si ale asociatiilor de locatari, pe langa alte prevederi de bun simt ce tin de interzicerea accesului dupa programul de functionare sau consumarea de seminte in interiorul spatiilor de joaca, se mai interzice si intrarea in aceste spatii a persoanelor care se afla sub influenta… substantelor afrodisiace. Intrebarea e: se refera la copii? Adica copiii de 3-5 ani nu au voie sa ia substante afrodisiace.

„Este interzis accesul persoanelor sub influenta bauturilor alcoolice, substantelor afrodisiace sau halucinogene, precum si consumul sau posesia acestora in perimetrul spatiului de joaca”, se mai arata in regulamentul amintit. Deci,nu dati copiilor si aveti grija sa nu mancati telina, boia de ardei iute, ghimbir, iasomnie nucsoara, hrean, cuisoare, mustar etc (apropo google a zis ca astea sunt afrodisiace nu eu).

De asemenea, se mai interzice si stationarea de persoane in grupuri in interiorul locurilor de joaca, pentru a se evita supraaglomerarea, cu exceptia insotitorilor. Asta poate genera din celebra prevedere „nu ai voie sa te joci in parca daca tu si prietenii tai formati un grup mai mare de 3 persoane”. Ce naiba fac ca eu? Am 2 copii si mai e si nevastamea. Mergem pe rand, stam la coada, intra doar aia mare singura si apoi eu cu cea mica, desi daca aia mica vrea in leagam, imi iau amenda sau ce?

Ultima prevedere din regulament este, insa, cel putin ciudata: „Este interzisa producerea de zgomote prin strigate, utilizarea la un volum necorespunzator a aparaturii audio”, se arata in regulament. Va dati seama ce liniste va fi de azi inainte in parcurile din Timisoara. O sa vedeti copii jucandu-se in soapta, razand pe infundate, ca vine nenea de la politie si ii da amenda.

Sper sa ramana doar in Timisoara, sa nu se ia si sa ajunga si la noi in capitala, ca nu mai pot sa duc copii in parc, ca ma costa prea mult. Doua amenzi din astea pe zi, plus garderoba noua ma rupe la buzunar.

Asa ca, hai noroace si sa ne vedem sanatosi data viitoare!